fbpx

Γυναίκα Επιχειρηματίας – Γυναίκα σε θέση Δημόσιας Διοίκησης

Η Χρύσα νέα α αντιπρόεδρος του ΕΕΘ

Γυναίκα Επιχειρηματίας – Γυναίκα σε θέση Δημόσιας Διοίκησης

Σε μια εποχή που δεν θα έπρεπε καν να χρησιμοποιούμε φράσεις ταμπέλες όπως «γυναικεία επιχειρηματικότητα» ή «γυναίκα επιχειρηματίας», ωστόσο παρά το γεγονός πως η ψαλίδα των ευκαιριών, αλλά κυρίως της άποψης πως και μια γυναίκα μπορεί να είναι εξίσου άξια και επιτυχημένη με έναν άνδρα έχει κλείσει, χρειάζεται ακόμη δρόμος για πλήρη εξίσωση, καθώς οι στερεότυπες αντιλήψεις του διαχωρισμού άνδρας- γυναίκα παραμένουν στην ‘’καρδιά’’ της κοινωνίας.

Δυστυχώς ως γυναίκα ενεργή επιχειρηματίας, γνωρίζω πολύ καλά τις «εξετάσεις» από τις οποίες πρέπει καθημερινά να περνάω στον επιχειρηματικό στίβο, ώστε να έχω τη θέση που μου αξίζει και να επιτυγχάνω τους στόχους που θέτω.

Ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν, σε έρευνα της ICAP για τη «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα» στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο 2020, με εστίαση στη Γυναίκα-Ανώτατο Στέλεχος, εξάγεται το συμπέρασμα πως διευρύνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια το ποσοστό διείσδυσης των γυναικών στις υψηλόβαθμες θέσεις διοίκησης αλλά και πως οι εταιρείες με Γυναίκες επικεφαλής παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις κερδοφορίας, σε σύγκριση με το σύνολο των επιχειρήσεων.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί πως για να επιτευχθούν οι παραπάνω επιδόσεις, πολλές γυναίκες έκαναν θυσίες και συμβιβασμούς. Εγώ προσωπικά ως γυναίκα επιχειρηματίας, μητέρα και σύζυγος, αρνούμαι να απεμπολήσω την θηλυκότητα μου για επαγγελματικούς λόγους, όχι από εγωισμό ή φεμινισμό, αλλά γιατί αρνούμενη κομμάτι της φύσεως μου, χάνω κάποια από τα σημαντικά «όπλα» – «εργαλεία», κάποια από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτω.
Θεωρώ ότι ως γυναίκες, από κάθε θέση, είτε διοίκησης, είτε ενασχόλησης με τα κοινά, είτε ως επιχειρηματίες, οφείλουμε να φέρουμε τη γυναίκα στο προσκήνιο.

Ας αναλογιστούν όλοι, πως από τη στιγμή που μπορούμε και είμαστε το ίδιο ή και περισσότερο επιτυχημένες από κάποιους άνδρες ως επαγγελματίες, από τη στιγμή που είμαστε από τη φύση μας μητέρες, άρα εμείς κυρίως μεγαλώσουμε τους πολίτες του μέλλοντος, νομίζω πως ήρθε η στιγμή ο κόσμος να εμπιστευτεί περισσότερες γυναίκες και σε θέσεις αιρετές στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ένας κρίσιμος λόγος για την προώθηση γυναικών σε θέσεις ευθύνης και δημόσια διοίκησης, είναι η αξία των διαφορετικών προοπτικών στη λήψη αποφάσεων και στην επίλυση προβλημάτων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ποικιλομορφία στην ηγεσία οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα και βελτιωμένες επιδόσεις.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ποικιλόμορφες ομάδες είναι πιο πιθανό να εξετάσουν ένα ευρύτερο φάσμα ιδεών και απόψεων, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε πιο καινοτόμες και αποτελεσματικές λύσεις.

Παράλληλα, και χωρίς καμία διάθεση φεμινισμού, θεωρώ πως όσο δυναμώνει η φωνή των γυναικών στον δημόσιο λόγο και αυξάνετε η εκπροσώπηση τους σε θέσεις δημόσιας διοίκησης, τόσο θα μειώνονται και τα φαινόμενα παρενόχλησης που υφίσταται το γυναικείο φύλλο.

Το κριτήριο είναι ένα, δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, δεν είμαστε όλοι του ίδιου φύλλου ίδιοι. Ο κόσμος πρέπει να εμπιστευτεί τους ικανούς και όσους έχουν αποδείξει την αξία τους στον επιχειρηματικό στίβο, αλλά γενικότερα στην κοινωνία που ζουν. Εξάλλου, η επιτυχία δεν ορίζεται από το φύλλο του καθενός, αλλά από τις ικανότητες που διαθέτει, την εμπειρία που έχει αποκομίσει και από τον δουλειά και την προσπάθεια που είναι αποφασισμένος να καταθέσει.

Πηγή: grtimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο